Свят

Мощна геомагнитна буря от пета степен бе регистрирана на Земята

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Екстремна геомагнитна буря от пета степен по 5-степенната скала за интензитета на геомагнитните бури беше наблюдавана на Земята за първи път от 2003 г, съобщи американското Управление за атмосферни и океанографски изследвания.

Мощната буря е била наблюдавана в петък вечерта и е била предизвикана от серия от изхвърляния на коронална маса от Слънцето.

По-рано американските експерти бяха издали тревога за буря с интензитет от четвърта степен, но в крайна сметка стихията се е оказала още по-мощна.

Това, което се случи през последните няколко дни, е система от сложни слънчеви петна, които се събраха и образуваха огромна, активна област на слънцето. Те са изключително активни в рамките на ден, ден и половина. Те предизвикаха 7 мощни изхвърляния на коронална маса.

Нур Рауафи – физик от университета „Джонс Хопкинс“

Смята се, че бурята е повлияла на електрическите мрежи, на сателитната навигация, на джи пи ес-ите и на други електронни технологии.

За последно геомагнитна буря от пета степен е имало през октомври 2003 г и тя е била известна като "Хелоуинската буря". По онова време е имало прекъсвания на тока в Швеция и повреди в трансформатори в Южна Америка.