Икономика

Левон Хампарцумян: България е страната с най-ниски доходи в клуба на най-богатите в света

От Диана Радева Диана Радева Водещ

България се води страната с най-ниски доходи в клуба на най-богатите в света, така че усещането за бедност е едно доста субективно понятие. Истинската бедност в света е в страни от Третия свят, където хората наистина преживяват с няколко долара на месец.

Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ банкерът и финансист Левон Хампарцумян.

По думите му в този смисъл българите не са бедни, а усещането за бедност и ниски доходи е нещо различно.

Статистиката показва едни цифри, които са формални – това, до което тя има достъп през каналите, които регистрират доходи и платени данъци. Има обаче и един сив сектор на икономиката, така че някой, който изглежда статистически на минималния праг на заплащането, всъщност получава повече и ние няма как да знаем дали получава с 5% повече или с 500%.

Факт е, че се увеличава разликата между най-високо и най-ниско платените хора в България, каза още Левон Хампарцумян. По думите му ключът към излизане от тази ситуация е да бъдат мотивирани хората, които са в работоспособна възраст и не учат и работят да започнат да работят, защото останалата част от българското общество носи тези хора на гърба си.

Според Хампарцумян ако не се случат някакви външни шокове и извънредни събития, очакванията са нивата на инфлация у нас да вървят към понижение.

Целия разговор вижте във видеото.