Местни Избори 2023

Левон Хампарцумян: Ако нямаше избори, то щяхме да сме безпетролна съветска република

От Диана Радева Диана Радева Водещ

„Интригите са по-малко, не са като на първия тур. За съжаление предполагам, че ще е по-малка и избирателната активност“. Това мнение изрази в ефира на Euronews Bulgaria журналистът и директор на Антикорупционния фонд Бойко Станкушев в коментар за втория тур на местните избори. „Правото да гласуваш е свобода и неизменна част от ценностната ни система, ако през изминалите години никой не беше гласувал къде щяхме да бъдем?!“, попита риторично той. И си отговори: „Щяхме да ходим на бригади в селското стопанство, да маршируваме на манифестации, нямаше да имаме пазарна икономика, нямаше да имаме тези дрехи, нямаше да имаме тези коли, които караме, нямаше да пътуваме, където си поискаме“.

Относно политическата ситуация в страната след местния вот, Станкушев прогнозира, че „няма да има сериозни размествания специално в изпълнителната власт. Може би ще има някакво напрежение, но по-скоро няма да се стигне до тежка, фатална политическа криза. Залогът да управлението на България е много висок“.

„Винаги гласувам, това е начинът да си изразиш политическата воля, да критикуваш, да имаш мнение, защото си участник в политически процес“, заяви от своя страна банкерът Левон Хампарцумян. По думите му ако нямаше избори, щяхме да бъдем „безпетролна съветска република“. „Почти всичко, което се случва у нас, подлежи на подобрение. И може да се направи по-добре, по-ефективно и по-евтино, има към какво да гледаме и към какво да се стремим“, допълни той.

Според банкера в „София правим не само градоначалнически, но и геополитически избор. Има едни хора, които искат да ни водят по сегашния избран път, и други, които искат да ни извадят от пози път без да ни кажат накъде ще ни заведат, защото там, където искат да ни водят, хич не е хубаво“.
„Международното положение е сложно, светът политически и икономически е в ремонт, трансформира се в друго, задава се и зима, която е икономическо предизвикателство, мержелеят се на хоризонта едни пари за харчене, може би все пак ще се замислят и ще запази трудната некоалиция“, смята Хампарцумян относно управлението.

Цялото интервю на двамата гости, както и настроенията в началото на изборния ден в Хасково, вижте във видеото.