Свят

На финален етап са преговорите за сключване на глобален договор срещу пандемиите

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

След като пандемията от коронавирус доведе до немислими в миналото блокади на обществения и икономическия живот и смъртта на милиони хора, Световната здравна организация и лидерите по света обещаха, че ще се справят с подобни кризи много по-добре в бъдеще.

Но няколко години по-късно държавите все още се борят да приемат съгласуван план за реакция на следващото глобално огнище на опасен патоген.

Под егидата на СЗО в Женева се водят финални разговори за т.нар. „договор за пандемии“. Целта на това споразумение са общи указания как 194-те страни членки могат да спрат бъдещи пандемии и да споделят по-добре оскъдните ресурси. Но експерти отбелязват, че на практика липсват последствия за страни, които не се съобразяват.

Това е един от първите и един от малкото правно обвързващи инструменти в световен мащаб, които бихме имали за здравеопазването и пандемиите. Това, което се случи през последните няколко години с COVID кризата, доказа, че светът не е добре подготвен да работи съвместно, за да предпази населенията. А това струваше много човешки животи. С този инструмент ще направим ситуацията по-добра.

Роланд Дрис – съпредседател на Междуправителстваната преговорна група 

Страните членки поискаха от СЗО да наблюдава преговорите за такъв пакт още през 2021 г. Нейните експерти работиха денонощно в последните седмици, за да подготвят проект на текст преди крайния срок – годишната среща на СЗО по-късно през май. Но дълбоки различия могат да провалят проектодоговора.

По трудните теми, страните трябва да опитат да намерят средно положение за инструментите, които биха били най-ефективни за подготовката и предотвратяване на пандемии. Дали се акцентира върху справедливостта, или върху превенцията, и двете са важни. Няма положение или-или.

Д-р Прешъс Мацосо – съпредседател на Междуправителстваната преговорна група 

Много развиващи се страни смятат, че е несправедливо от тях да се очакват проби от вируси, за да се разработят ваксини и терапии, а след това да не могат да си ги позволят.

Договорът за пандемиите се опитва да преодолее голямата разлика в доставките на ваксини срещу COVID-19 в богатите и по-бедните страни, която според генералния директор на СЗО Гебрейесус се равнява на „катастрофален провал на морала“.

В проектодокумента се казва, че СЗО трябва да получи 20% от производството на продукти, свързани с пандемията, като диагностични тестове, лекарства и ваксини. Призовават се отделните държави да обявят публично договорите си с частни компании.