Европа

Анализатор: Албанският политически блок ще изиграе важна роля след изборите в РСМ

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Сондажите в РСМ показваха една преднина на досегашната опозиция, те бяха затвърдени и на първия тур на президентските избори, който се проведе на 24 април. Тенденциите бяха потвърдени и на втори тур, имаме една решителна победа на ВМРО-ДПМНЕ с около 43% от гласовете. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ историкът доц. Наум Кайчев. 

Тези гласове обаче не стигат за абсолютно мнозинство в парламента и по последни данни ще имат 58 депутата в 120-местното събрание, така че ще трябва да се търсят коалиционни партньори. Според доц. Кайчев тези партньори трябва да дойдат от албанския политически блок, където ситуацията е интересна, защото в РС Македония има една доста оживена и донякъде паралелна политическа система на албанските избиратели.

Кореспондентът на БТА Маринела Величкова посочи, че крайният резултат от тези избори е не просто любопитен, а и важен да бъде анализиран.

Такава сериозна победа, каквато успя да извоюва ВМРО-ДПМНЕ и Гордана Силяновска-Давкова, е нещо, което не само анализаторите, но и самите политически партии би трябвало да анализират.

Маринела Величкова също изрази мнение, че доста интересно ще бъде да се наблюдава албанския политически блок, защото двете коалиции от албански политически партии ще се надпреварват помежду си.

Повече от разговора вижте във видеото.