Европа

Избори в РСМ: Страната гласува за парламент и президент

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

В Северна Македония започнаха парламентарните и президентските избори, на които се очаква дясната опозиция да спечели позиции срещу управляващата партия. Основните критики към Социал-демократите са, че те не успяха да постигнат напредък в преговорите за присъединяване към ЕС и в борбата с корупцията. Преди вота не бяха публикувани социологически проучвания, но по-силното от очакваното представяне на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ предполага, че ситуацията в следващия парламент може да е различна.

Северна Македония се присъедини към НАТО през 2020 г., но не постигна голям напредък в интеграцията в ЕС, отчасти поради съпротивата на членовете на ЕС Гърция и България. Това е и една от най-големите критики към сегашното управление.

Споразумение от 2017 г. за промяна на името на страната от Македония на Северна Македония сложи край на спора с Гърция, но България наложи вето през 2020 г., като поиска конституционни промени по въпроси, свързани с малцинствата, историята и езика, които според много северномакедонци атакуват националната им идентичност. Базираният в Любляна Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания заяви, че победата на ВМРО-ДПМНЕ може да усложни по-нататъшните преговори с ЕС, предвид противопоставянето им на споразуменията с Гърция и България.