Икономика

Заради опасността от пожари в Калифорния: Застрахователни компании отказват услугите си

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

В щата Калифорния, Съединените Щати няколко големи застрахователи се оттеглиха от пазара на застраховки за собственици на жилища. Те предприемат тези мерки заради увеличените разходи, свързани с нарастващия риск от горски пожари в района. Превозвачи също спряха да издават нови застраховки в Калифорния или обявиха, че няма да подновяват съществуващите договори. През последните години хиляди домове в Калифорния бяха разрушени от горски пожари, подхранвани от изменението на климата. В законодателния орган на щата се полагат усилия за решаване на проблема чрез серия от реформи, които поставят в противоречие застрахователната индустрия и защитниците на потребителите. Избраният за комисар по застраховането в Калифорния Рикардо Лара се опитва да преразгледа уредбата в областта на жилищното застраховане, като облекчи регулациите и даде на застрахователите по-голяма свобода да повишават тарифите.

Чувам много обезкуражаващи истории, в които хората казват, че застраховките им са се увеличили със 700%. това ме кара да се притеснявам. Не си правя илюзии, че това ще се запази през следващата година, пет или десет.

Гари Ледбетър, гражданин

Ед Брат, който живее в район на Оукланд Хилс, който не е бил засегнат от последните пожари, наскоро е бил уведомен, че застрахователната му компания не подновява договорът, която има от 25 години.

Използвам една и съща застрахователна компания откакто купих тази къща през 1999 година. Те ми казаха, че живеем в район с висока пожарна опасност и че няма да подновят договорът ми.

Ед Брат, собственик на жилище

Пенсионерът се притеснява, че няма да може да продаде дома си, ако той вече не може да бъде застрахован. Жителите на района се надяват застрахователните компании и калифорнийският комисар по застраховането скоро да се споразумеят за решение.