Свят

Заради гореща вълна: Във Филипините затвориха училищата за два дни

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Филипините са сред най-засегнатите от горещините в Югоизточна Азия. Интензивните тропически летни горещини се влошават от влажността на въздуха. Топлото време засяга всички. Министерството на образованието в страната нареди на учениците да прибягнат до домашно обучение поради рекордно високите температури и стачката на градския транспорт. Шофьорите протестират срещу правителствената програма, която цели да премахне старите пътнически маршрутки от улиците. Занятията на място в училищата предизвикват опасения за недостиг на вода, прекъсване на електрозахранването и щети върху земеделските култури. 

 

Особено за учениците от началните класове е много трудно да се справят с тези температури.

Рейнора Викторио Лауренсиано, директор на начално училище "Хусто Лукбан"

Големи тълпи от хора потърсиха облекчение в търговските центрове в столицата Манила. Там температурите достигнаха близо 39 градуса по Целзий надминавайки поставен преди десетилетия рекорд. 

Най-малко 34 души са се разболели от силните горещини във Филипините тази година, а шестима са починали. Министерството на здравеопазването предупреди за потенциално животозастрашаващи топлинни удари и помоли гражданите да останат на закрито от 10 до 16 ч. Препоръчително е хората да използват шапки и чадъри на открито.

Метеоролози очакват топлото време да продължи още един месец до началото на дъждовния сезон. Според климатолозите по-голямата част от рекордните горещини се дължат на предизвиканото от човека изменение на климата и от емисиите на въглероден диоксид и метан при изгарянето на въглища, нефт и природен газ. Учените твърдят, че затоплянето на въздуха и водата прави смъртоносните горещи вълни, наводненията, сушите, бурите и горските пожари по-интензивни.