България

Бойко Рашков: МВР е поело ангажимент да пази Паметника на съветската армия

От Веселин Диманов Веселин Диманов Стажант
9396138 Бойко Рашков, СНИМКА: БГНЕС

Вътрешният министър Бойко Рашков е недоволен от служителите на МВР, които са били на място, когато двата протеста на противници и поддръжници на изпращането на военна помощ в Украйна се сблъскаха в подлеза на Софийския университет.

"Ние в МВР сме критични и към едната, и към другата страна. В подлеза е имало полицаи, но там побоят бе нанесен на един гражданин. Имаме основание да не сме доволни от нашите служители, най-малкото, защото можеше да не се стигне до разбиването на главата на този гражданин, независимо дали обича, или мрази", заяви Рашков по време на блиц контрол в ресорната парламентарна комисия. 

 

Едни пазят Паметника на съветската армия, други искат да го разрушат. Ние сме поели ангажимент към руското посолство и други мисии в нашата страна да се грижим за тези паметници и го правим

Бойко Рашков - министър на вътрешните работи

Вътрешният министър допълни, че МВР има нужда от допълнително финансиране в предстоящата актуализация на държавния бюджет, като на първи приоритет са възнагражденията на служителите, които дълго време не са били повишавани. Рашков обяви, че е получил съгласие от финансовия министър Асен Василев по въпроса.

"Никой от ръководството на МВР не поддържа друго становище от това, че действително трябва да се повишат възнагражденията. В момента на протестите - да пазят паметниците - са служителите на МВР, не армията. Те са непрекъснато ангажирани и получават по-ниски възнаграждения от служителите в затворите и много по-ниски от служителите на ДАНС. Имам огромното желание да им удвоя заплатите, но няма как да стане това, не е възможно в този момент", каза Бойко Рашков.

Освен нуждата от повишаване на заплатите на служителите, е остарял и автомобилният парк на МВР. По думите на Рашков един средностатистически служебен автомобил на МВР, е на не по-малко от 11 години, което е много за една служебна кола, която винаги е в движение. 

"В момента се обявяват поръчки, ще опитаме този път вместо да се купуват автомобили, да се вземат на оперативен лизинг", каза Рашков и добави, че очаква МВР да обнови автомобилния си парк с 500-1000 автомобила с приемането на актуализацията на бюджета.

Не е образувано досъдебно производство на депутатите, свалили украинското знаме от СОС

На 5 май по време на акция, обявена от лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, двама младежи свалиха знамето на Украйна от балкона на кмета на София Йорданка Фандъкова с вишка. Полицията наблюдава отстрани, което предизвика много критики.

Вътрешният министър заяви, че тъй като в акцията са участвали народни представители от "Възраждане", основният ангажимент се пада на прокуратурата, тъй като МВР няма право да снема имунитет. 

"Не бягаме от отговорност, но сме предпазливи, защото чух изказвания, които не трябва да се правят според мен, защото това са наши служители - те бранят обществения ред и се борят доколкото могат с престъпността. Да се обиждат от екрана, че са били неграмотни и не-знам-си-какво, още като тръгна тази работа от руското посолство с боята и други неща... Някак си трябва по-внимателно, айде, аз съм министър, мога да понеса тези неща, но тези хора са от години там - не трябва така", каза Бойко Рашков.