България

Бой между поддръжници на Украйна и Русия пред паметника на Съветската армия в София

От Георги Колев Георги Колев Редактор
12 Кадри от видето на "Биволъ" във Facebook.

До напрежение и сблъсъци се стигна при опит паметникът на Съветската армия да бъде опакован със знамената на България и Украйна. Целта на акцията в сряда вечерта беше да покаже подкрепа към Украйна

Градусът ескалира, когато край монумента се събраха две групи. Едните – с цел да опаковат паметника в украински и български знамена в знак на протест срещу войната в Украйна. Другите - привърженици на така наречената „неутрална позиция“ на България. След опаковането на паметника, противници на акцията свалиха и изхвърлиха украинското знаме. За кратко се стигна и до сблъсъци. Двете групи бяха разделени от кордон полицаи.

 

Не сме доволни от решението на Народното събрание, защото в крайна сметка решение за военна помощ не беше гласувано. Гласува се едно орязано решение, в което тези думи, този термин изобщо не съществува и това връзва ръцете на правителството оттук нататък да помага само с няколко конкретни неща, които са необходими в момента, но ние не знаем как ще ескалира войната.

Цецка Бачкова, от организаторите на протеста с искане за военна помощ.

Събралите се скандираха "Тук не е Москва“, развявайки български и украински знамена. Сред приятелите на Русия пък имаше демонстранти, които издигнаха символа Z.

Към 19.30 ч. разстоянието между двата протеста стана по-малко от 5 метра. Те бяха разделени от полицейски кордон. Приятелите на Русия хвърляха стотинки и бутилки по демонстрантите от другата страна.

Депутатите от "Възраждане" Елена Гунчева и Николай Дренчев също пристигнаха на място, за да подкрепят групата протестиращи, която настояваше за неутралитет.