Политика

Радев за военната помощ за Украйна: Мислете за сигурността на българите

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Президент Румен Радев Снимка: Президентство РБ

„Хората, които взимат решение за предоставяне на военна помощ за Украйна, да се замислят преди всичко за сигурността на българските граждани.“

Това заяви президентът Румен Радев в Пловдив, предаде БГНЕС.

Според държавния глава много хора говорят без да имат собствено мнение.

Ако някой каже: "Предоставяйте веднага оръжие", те почват да правят точно това. Според мен хората, които насаждат милитаристични настроения, не правят няколко съществени разлики – ние имаме реална обща граница на военни действия, имаме огромна историческа диаспора. Хората, които вземат решение, трябва да се съобразяват преди всичко със сигурността на българите.

Румен Радев, президент на България

„Други, според мен, го правят от невежество. Каква е противовъздушната отбрана от Дуранкулак до София, да речем? Какво е състоянието на нашата изтребителна авиация? Докога нашите съюзници ще бъдат тук“, зададе серия от въпроси президентът.

Той коментира и отношенията в коалицията и заявката на Корнелия Нинова да я напусне, ако правителството одобри изпращане на военна помощ за Украйна.

БСП ще намери формулировка, при която хем да не носи отговорност, хем да не излезе от коалицията.

Румен Радев, президент на България

Относно газовата криза, президентът каза, че ако цената на газа наистина скочи с 30%, стотици хиляди българи и предприятия са на ръба.

Според него, ако решението е нови заеми, все някога икономиката ни ще рухне. Той адресира темата към правителството.

NSO Katastrofa Снимка: Фейсбук

Кортежът на президента претърпя пътен инцидент на път за Пловдив. Двама служители на Националната служба за охрана (НСО) са с травми, след като са ударени от тежкотоварен автомобил, навлязъл в насрещното платно.

 

Автомобилът на НСО, който се движеше преди мен, претърпя пътно-транспортно произшествие. Изкочи камион отсреща при преизпреварване и автомобилът катастрофира в него. Пострада лекарят на моя екип, който взехме веднага в моята кола и беше откаран в болница в Пловдив. Има фрактура на лакътна става. Още едно момче получи наранявания.

Румен Радев, президент на България

Минути преди изказването на президента от НСО информираха, че пострадалите служители са контактни, откарани са за преглед в лечебно заведение.

Мястото на произшествието е осигурено от екипи на „Пътна полиция“. Няма други пострадали. Нанесени са щети на служебния автомобил на НСО.