Европа

Лондон обеща помощ за Киев на стойност 3 милиарда паунда

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Лондон и Киев преговарят 100-годишно партньорство за сигурност. Споразумението има за цел задълбочаване на връзките. Володимир Зеленски призова Обединеното кралство да организира по-бързо доставките на военно оборудване и боеприпаси.

 

Обявеният от нас пакет с дарени оръжия е най-големият досега. Това е важно, защото предаде послание, че тези 3 милиарда паунда не са само за тази година, но и за следващите. За толкова, колкото ви е необходимо.

Дейвид Камерън – министър на външните работи на Великобритания

На бойното поле украинската армия изпитва остър недостиг на оръжия, боеприпаси и личен състав.

 

Имахме гранати, но ги свършихме. Войната не спира, воюваме всеки ден.

Игор – командир на взвод

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза, че от началото на 2024 г руската армия е поела контрол над 547 квадратни километра от окупираните територии в Украйна.

Сега основен приоритет за въоръжените сили на Украйна е удържането на стратегически важния град Часов Яр в Донецка област.

Ако го превземе, Русия ще получи възможност да атакува други важни градове в региона и да нанася удари по ключови линии за доставки на противника.

При руски удари с дронове са поразени обекти на гражданската инфраструктура в Харков. Трима души са ранени, сред които 13-годишно дете.