Европа

Работници възстановяват електроенергийната система на Украйна

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Енергетици се надпреварват с времето, за да поправят щетите от руските въздушни удари по енергийната инфраструктура на Украйна. Работниците се опасяват, че могат да закъснеят с подготовката за следващата зимата, освен ако съюзниците на Украйна не изпратят бързо системи за противовъздушна отбрана като „Пейтриът“, които могат да прехванат изстреляните ракети и дронове.

Екип на Асошиейтед прес получи достъп до електроцентрала на компанията DTEK, най-големият частен доставчик на енергия в страната – дни, след като атака с крилати ракети превърна голяма част от съоръженията в непотребна маса от стъкло, натрошени тухли и усукан метал.

Захранваната с въглища централа е една от четирите, собственост на DTEK, които бяха ударени едновременно миналата седмица.

 

Душата ми кърви, когато видя такива гиганти, построени с любов и доброта от милиони хора, да се превръщат в руини за секунди. Затова реших да работя като доброволец, за да възстановим щетите, доколкото може.

Дмитро – доброволец в ремонтните дейности 

Служители на Държавната служба за извънредни ситуации се изкачиха на върха на изкривения покрив на огромна сграда, за да оценят щетите.

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба каза за списание „Форин Полиси“, че половината от енергийната система е повредена от непрекъснатите руски атаки.

Операторът DTEK твърди, че е загубил 80% от капацитета си за производство на електроенергия при близо 180 нападения от началото на пълномащабната инвазия на Русия през 2022 г.

Властите са изчислили, че ремонтът на всички повредени централи ще отнеме между 6 месеца и две години, и това при положение, че няма повече въздушни удари.