Европа

Възстановиха разрушена православна църква в украинско село

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

На Великден необикновена нова църква носи духовна утеха на жителите на украинското село Липивка. Преди две години тя е била превърната в убежище. В нея хората са се криели от бомбите и снарядите. 

 

Късмет е, че жителите са имали ключове и са могли да се скрият тук. 

Генадий Харковски, свещеник

Двуседмична руска окупация оставя селото опустошено, а самият храм - полуразрушен. "Покров на Пресвета Богородица" е един от 129-те украински религиозни обекта, пострадали от войната, регистрирани от културната организация на ООН - ЮНЕСКО. Работници започват да поправят щетите по сградата, извисяваща се над селото. Ярките разноцветни панели, украсяващи стените и тавана, са направени от художника Анатолий Криволап. 

 

За да отидеш в църквата, да се срещнеш с Бог, трябва да е празник, затова използвах много цветове. Реших да оставя следите от снаряди като спомен за бъдещите поколения. 

 Анатолий Криволап, художник

Работата по възстановяването върви бавно. При избухването на войната милиони украинци напускат страната, включително строители и занаятчии. Град Липивка е освободен в началото на април. Оттогава сраженията са съсредоточени в източната и южната част на Украйна, въпреки че атаките с ракети са постоянна заплаха. Източноправославните християни празнуват Великден по-късно от католическите и протестантските църкви, тъй като използват различен метод за изчисляване на датата. Голяма част от украинците се определя изповядва източноправославната деноминация на християнството, въпреки че самата църква е разделена. Много миряни принадлежат към независимата Православна църква на Украйна, с която е свързана църквата в Липивка. Другата църква - Украинската православна - е останала лоялна на Руския патриарх. 

Докато Украйна отбелязва третия си Великден по време на война, църквата в Липивка е почти напълно възстановена.