Свят

Полиция нахлу в кампуса на Калифорнийския университет, за да разтури пропалестински протестен лагер

От Euronews България Euronews България

Стотици полицаи от калифорнийския магистрален патрул си проправиха рано тази сутрин път през барикади и множество протестиращи до площад в центъра на комплекса на Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA), за да разтурят палатков лагер, издигнат в знак на солидарност с палестинците в ивицата Газа, предаде Ройтерс. Агенцията добави, че предната вечер лагерът на протестиращите студенти е бил нападнат от поддръжници на Израел, предаде БТА.

Агенцията посочва, че акцията малко преди зазоряване на полицията на американския щат Калифорния е била поредното изблик на напрежението в университетските кампуси в САЩ, където протестите срещу израелските действия в ивицата Газа водят до сблъсъци, както с полицията, така и между самите демонстранти.

От телевизионни кадри се вижда, че арестувани в района на UCLA са били най-малко шестима души. По време на сблъсъците на лагеруващите студенти с полицаите са отекнали няколко взрива.

Демонстранти със саморъчно направени щитове и разпънати чадъри са се опитали да спрат полицаи с шлемове, нахлули в палатковия лагер, отбелязва Ройтерс.

Местният телевизионен канал Кей Ей Би Си показа между 300 и 500 протестиращи в границите на лагера, очертани от барикади, и около 2000 поддръжници на протеста извън барикадите.

Преди да започнат да пристъпят към действие към 3:15 ч. сутринта, полицаите са чакали часове наред, посочва Ройтерс. Служителите на реда са били водени от калифорнийските магистрални полицаи, които освен с шлемове са носели щитове и палки, описва агенцията.

Ройтерс припомня, че вчера ръководството на университета е отменило всички занятия след свиреп сблъсък между лагеруващите и група маскирани контрапротестиращи, които са извършили изненадващо нападение късно във вторник вечерта.

Пропалестински демонстранти твърдят, че опонентите им са мятали бомбички по палатките. Рано сутринта вчера полицията се е намесила, за да въдвори ред.