Цвят

Щастлив край: 500 бебета костенурки успешно бяха спасени от морска буря

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

След силна буря по-рано този месец на плажовете в Южна Африка бяха изхвърлени 500 току що излюпени бебета костенурки. Доброволците от Центъра за опазване на костенурките успяха да спасят повечето от тях и да ги пренесат в аквариум в Кейптаун. Сега те ще прекарат първите няколко месеца от живота си в новопостроени пластмасови съдове. Съоръжението рехабилитира около 400 от донесените около 530 болни и ранени костенурки, а останалите са изпратени в два други аквариума. Малките дървесни костенурки трябва да се грижат сами за себе си от момента, в който се излюпят на плажовете и се отправят към океана. В Южна Африка този вид се излюпват на североизточното крайбрежие.

Имаме костенурки, които бяха спасени от крайбрежието ни и в момента се подлагат на рехабилитация. Всички тези животни са намерени от граждани.

Талита Нобъл-Трул, ръководител на Центъра за опазване на костенурките.

Центърът за опазване на околната среда изчислява, че пълното възстановяване на всяка костенурка ще струва близо 500 долара. Много от животните са погълнали малки парчета пластмаса, които са излезли от организма им след пристигането им в новия им временен дом.

Костенурките са наистина забележителни, защото те са индикатор на замърсяването в океана. Живеят в части от морето, които не можем да видим. Когато излязат на брега, те разнасят парчета пластмаса в себе си.

Талита Нобъл-Трулд, ръководител на Центъра за опазване на костенурките

През трите до четирите месеца след излюпването на костенурките в центъра за опазване на природата обикновено пристигат до 100 изхвърлени на брега млади животни.