Цвят

Кралска традиция: Конете продължават да са символ на Олимпийските игри

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Историческите градини на двореца Версай скоро ще бъдат домакин на Олимпийските игри по конен спорт в Париж. Елитната академия по конен спорт има само 12 ездачи. Всеки уикенд те участват в престижно шоу в Големите конюшни на Версай. Жените са по-голямата част от ездачите. Фани Лоре от години се занимава със спорта и има обширни познания за историята на кралските конюшни. 

 

Големите конюшни са построени в края на XVII в. за крал Луи XIV, Kраля Слънце. По онова време, конете са били много важни в ежедневието. 

Фани Лоре, ездачка

През 18. век  в тях са били настанени повече от 2000 коне. Сега ездачите на Академията обучават около 40 екземпляра, сред които и Лузитанос - португалска порода, за която се знае, че е била любима на Луи XIV. 

 

Харесва ми да работя и да живея тук. Това е много престижно място. Има вековна история, защото точно в този район се е родила традиционната френска дресура. 

Фани Лоре, ездачка

Преди години конете са се използвали от кралското семейство за разходки в градините на Версай. Те са били важна част от празненствата и символ на властта на краля. След Френската революция, през 19. в., конюшните са завзети от армията, която ги използва до Втората световна война. След това животните са използвани за конски карети, докато френският треньор на коне Бартабас не основава академията. Членовете ѝ са известни със съвременния си подход към конното изкуство. Те получават уроци по фехтовка, танци и японска стрелба с лък. В момента за Игрите се подготвят трибуни, открити арени и галопни писти в целия парк. Очаква се 40 000 души да посетят събитието. Олимпийските коне ще бъдат настанени във временни климатизирани помещения, построени в близост до мястото на състезанието. Самият дворец ще остане отворен за обществеността през олимпийския месец. За да съвпадне с игрите, в него ще се проведе изложба, посветена на историята на конете в Европа, която ще бъде от 2 юли до 3 ноември. Националната академия по конен спорт ще продължи да представя своето шоу във Версай до 7 август.