Спорт

Подготовка за Олимпиадата: Франция строи и реновира множество зали и спортни центрове

От Euronews България Euronews България

Блестящ нов воден център, трибуни, лилава писта около тревното игрище на стадион "Стад дьо Франс" - това е само част от подготовката на Париж за Олимпийските игри, до чието начало остават по-малко от 100 дни. Дори в момента текат приготовления за предстоящото събитие, като през последният месец президентът Еманюел Макрон откри няколко нови или реновирани спортни зали. Сред тях бяха плувния басейн и селището на спортистите в съседния град Сен Дени. В същото време работници довършваха много от временните обекти в Париж и Версай. 

"Искаме да приветстваме света на тези игри. Също така желаем това наследство да остане. Поставянето на спорта в центъра на нашия образователен проект също е приоритет", каза президентът на Франция Еманюел Макрон.

Председателят на организационния комитет на игрите в Париж Тони Естанже нарече усилията за сигурност "безпрецедентни".

"Всички мерки за сигурност са на най-високо ниво. Франция никога досега не е отделяла толкова ресурси в този аспект", убеден е Естанже. 

Заради предстоящите събития се ремонтира и залата Гран Пале. Според властите в страната тя е един от най-амбициозните олимпийски строителни проекти. Реновирането на обекта има за цел временно да преобрази знаковата изложбена зала и исторически паметник в място, годно за провеждане на състезания от повечето спортове.