Спорт

В очакване на олимпиадата: Френско градче провежда ежегодния си фестивал на лимоните

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Във френското градче Ментон се проведжа ежегодният фестивал на лимона. Всяка година събитието е посветено на определена тема. На сегашното, 90-то издание, тя е лятната Олимпиада, чиито домакин ще бъде френската столица. Организаторите очакват до 200 000 посетители.

Фестивалът на лимона използва 140 тона цитрусови плодове, близо 500 000 плода, които трябва да бъдат прецизно наредени. Това са 3000 човекочаса работа в продължение на две седмици.

Кристоф Гиена, технически директор на Фестивала на лимоните

„Трябва да сме много бързи, за да гарантираме, че плодовете ще останат във възможно най-добро състояние по време на двуседмичния фестивал“, обяснява Кристоф Гиена.

Годишното местно производство е между 100 и 120 тона, което не е достатъчно за провеждането на Фестивала на лимоните, затова цитрусите, използвани за изграждането на плаващите съдове и фестивалните скулптури, идват от Испания. След края на фестивала плодовете ще бъдат продадени.

Отдавна исках да дойда тук на Фестивала на лимоните, поне от 20 години. И така и не успяхме да го направим. Това е сбъдната мечта, страхотно е.

Даниел Рикоме, туристка от Париж

Разположен между южните Алпи и Средиземно море, Ментон някога е бил водещ регион в отглеждането на лимони, изнасяни в цяла Европа. Сега обаче в града са останали едва 15 производители.