Европа

Демонстрация на сила: Русия отбеляза Деня на военноморския флот с парад

От Euronews България Euronews България

Русия демонстрира военната си мощ на пищен парад по случай Деня на военноморския флот на страната. Той се проведе в бившата имперска столица Санкт Петербург.

Преди да приеме парада президентът Владимир Путин подписа нова военноморска доктрина, в която Съединените щати са обявени за основен съперник на Русия.

Той заяви, че Москва ще защитава границите си с всички средства, като скоро ще бъдат готови и хиперзвуковите крилати ракети "Циркон".

Руският президент Владимир Путин присъства на военноморския парад в Санкт Петербург, където в неделя се отбелязва Денят на военноморския флот.

Военноморската мощ на Русия беше демонстрирана под погледа на Путин и висшия команден състав на военноморските сили. 40 кораба, катера и подводници, 42  самолета и хеликоптера, както и 3 500 военнослужещи участваха в главния военноморски парад в Санкт Петербург и Кронщад по повод Деня на руските военноморски сили.

Парадът приключи с тържествен марш на военнослужещи и възпитаници на военни училища. 

Главноконадващия руската армия заяви, че военноморските сили скоро ще бъдат снабдени с хиперзвукови ракети "Циркон", оръжие, което Русия рекламира и тества от две години и половина и което ще бъде използвано за "гарантиране на сигурността на Русия".

Открито очертахме границите и зоните на националните интереси на Русия, както икономически, така и жизненоважни, стратегически. На първо място, това са нашите арктически води, водите на Черно, Охотско и Берингово море, както и Балтийското и Курилското море и проливите. Ние ще осигурим тяхната защита твърдо и с всички средства.

Владимир Путин, президент на Русия

Според руския държавен глава способностите на военноморските сили са ключови, а те в състояние да реагират бързо на всеки, който реши да посегне на суверенитета и свободата на Русия.

Традицията за провеждане на Главния военноморски парад в Санкт Петербург се роди през 2017 г. За първи път се проведе във водите на Нева на 30 юли същата година.

Подобни паради ще има и във Владивосток, Североморск, Балтийск, Каспийск, Новоросийск и в Тартус в Сирия.

Преди началото на парада Путин подписа и укази за новата морска доктрина на Русия и за правилника на руския флот.