Европа

Войната в Украйна е водеща тема в кампанията за евровота в Германия

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Войната в Украйна доминира предизборната кампания за европейските избори в Германия. Канцлерът Олаф Шолц полага усилия да смекчи общественото безпокойство, че страната ще бъде въвлечена допълнително в конфликта.

Имаме нужда от Европа за нашето икономическо бъдеще. И затова трябва да гарантираме, че икономическите промени, които ни предстоят, ще се развият по най-добрия начин.

Олаф Шолц – канцлер на Германия

„Мир“ е ключова дума в предизборните плакати на Германската социалдемократическа партия, на които могат да се видят Шолц и Катарина Барли, водач на листата за европейските избори.

Въпреки че Германия ще продължава да подкрепя Украйна, канцлерът предупреди, че трябва да се избягва пряка конфронтация между НАТО и Русия.

Крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ също откри кампанията си в град Донауешинген.

Настроението бе приповдигнато, въпреки че водещият кандидат Макс Крах отсъстваше. Негов сътрудник бе арестуван по обвинения в шпионаж за Китай.

Ръководството на AfD смята, че тези акции са „опит за унищожаването ѝ“.

С авантюристични средства се опитват да унищожат нашата партия. Но ние ще устоим на тези атаки. Ще продължим със същото хладнокръвие и ще излезем от тази история по-силни. Ще постигаме успех след успех на изборите.

Тино Крупала – съпредседател на „Алтернатива за Германия“

Донауешинген посрещна делегатите с протестен митинг срещу крайнодесните, включващ лозунги като „Истинските жени мразят AfD“ и „Искаме да е цветно, а не кафяво“.