Общество

Главчев: До 15 май ще изплатим на земеделците парите по „украинската помощ“

От Euronews България Euronews България
Dimitar Glavchev BGNES (1) Служебният министър-председател Димитър Главчев. Снимка: БГНЕС

„До 15 май ще бъде изплатена „украинската помощ“ на земеделците, средствата са намерени.“ Това заяви служебният премиер Димитър Главчев след срещата с представителите на земеделските браншови организации, предаде БГНЕС.

„След около повече от два часа заседание с представители на сектор „Земеделие“, имаме да съобщим новина. Т.нар. украинска помощ, скрепена със споразумение между сектора и предишното правителство от 12 февруари, с което споразумение трябваше да бъде изплатена тази помощ до 22 април. Днес взехме решение и се съгласиха всички представители на сектора, че ще изчакат до 15 май. Намерени са средства и начин това да се случи“, каза служебният премиер.

Главчев благодари за проявеното разбиране на представителите на сектора. Той определи среща като безпрецедентна. „Никога не са присъствали толкова много представители на сектора на среща с правителство“, каза служебният премиер.

Служебният вицепремиер и служебен министър на финансите Людмила Петкова съобщи, че финансово украинската помощ не е била изцяло обезпечена.

„В сключеното споразумение беше записано, че чрез преструктуриране на план-сметката на фонда ще бъде изплатена украинската помощ, но всъщност преструктурирането не е достатъчно, за да бъдат включени финансови средства за подпомагане на всички сектори, което налага допълнително предоставяне на средства от бюджета, но това предоставяне пък ще намали значително риска по отношение при предоставянето на средства за министерството и за Фонд „Земеделие“ по европейските програми“, обясни тя.

Служебният министър на земеделието и храните Георги Тахов заяви, че е много щастлив и доволен от това, което се е случило. „Днес видях хора на една маса, които си говорихме нормално, човешки и това възпроизведе решение“, подчерта той.

Тахов добави, че средствата са осигурени в пълен размер на 100% за първото предстоящо плащане и срокът 15 май е продиктуван от технологията на самото заплащане. „Не, не продължаваме да търсим пари, ние имаме средствата“, обяви той и увери, че до 15 май всички ще получат това, което очакват, в пълния размер.