Политика

Обвинения в Народното събрание: Бившите управляващи влязоха в нов словесен сблъсък (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Денят в парламента започна с поредната доза размяна на реплики между бившите партньори в сглобката. ПП -ДБ обвиниха ГЕРБ и ДПС, че саботират съдебната реформа и Плана за възстановяване и устойчивост. А Бойко Борисов им отвърна, че прехвърлят на друг собствената си вина.

Второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост е блокирано заради неприемането на четири законодателни акта. Това заяви народният представител Николай Денков от "Продължаваме промяната - Демократична България" по време на брифинг в Народното събрание. Денков постави въпроса защо все още няма второ плащане по ПВУ.  Той каза още, че законопроектите са блокирани от ГЕРБ, тъй като законите стоят в комисии, председателствани от ГЕРБ-СДС.

За да бъде извършено второто плащане, трябва да бъде приет Законът за личния фалит, Правилата за работата на Комисия за противодействие на корупцията, Законът за защита на сигналоподателите и Пътната карта за климатична неутралност, която е вкарана в програмата за тази седмица, обясни Денков. Надявам се поне тя да бъде приета, отбеляза той.

Денков посочи, че Министерският съвет е свършил всичко, което е зависило от него, и следва да се осигури мнозинство в пленарна зала.

Според лидера на ГЕРБ обаче вината е била в тези, които са вземали управленските решения.

Не може да има сглобка с хора, които не си дават реална представа за това, което са сътворили; за това, което може да се представи, а се опитват да си прехвърлят вината на друг. Това коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод обвинението на ПП-ДБ, че ГЕРБ и ДПС бавят съдебната реформа, което блокира изплащането на втория транш по Плана за възстановяване и устойчивост.

"Преди три години ГЕРБ вкара България в най-бялата организация - Европейския банков съюз. ГЕРБ вкара България в чакалнята на еврозоната и остави готов договорен с комисията План за възстановяване. Три години те бяха министри, премиери- служебни, неслужебни, редовни. Над 20 закона сме приели заедно по ПВУ. Всичко, което Асен Василев даде, всичко сме приели. И сега когато сме в предизборна кампания, след три години да кажеш, че ГЕРБ са ти виновни не е сериозно.

И сега да кажат, че след като ГЕРБ по никакъв начин не е бил в управление до този момент, ГЕРБ бил виновен, не може да има сглобка с хора, които не си дават реална представа за това, което са сътворили, за това, което може да се представи, а се опитват да си прехвърлят вината на друг", заяви Борисов.

ДПС не били сигурни дали биха управлявали заедно с ПП-ДБ

"Нека да не говорим сега дали е възможен или не е възможен диалог. Първо е редно, ако всичко, което се случи се окаже вярно, ние няма да имаме диалог с тях. Ако се докаже и се види всичко - истина, обвързаности с контрабанда, с пудели, с пачки, специално ДПС няма да работи с тях. Всичко, което видяхме е чудовищно. Те нямат интегритет, за който говореха", каза съпредседателят на ДПС Делян Пеевски. 

"Възраждане" и ПП-ДБ внасят искане за оставката на Росен Желязков

Междувременно стана ясно, че "Възраждане" официално внася искане за оставката на председателя на парламента Росен Желязков. От пресцентъра на партията съобщават, че то ще бъде подписано и от народните представители от БСП. Председателят на парламента Росен Желязков обаче си навлече гнева на част от депутатите като отхвърли точката от дневния ред.

Привечер от парламентарната група на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) също обявиха, че внасят искане за предсрочно освобождаване на Желязков с мотиви за цялостното му поведение като ръководител на парламента.

ПП-ДБ констатира, че председателят на НС злоупотребява с власт и правомощия, и работи в интерес на политическия блок ГЕРБ- ДПС.

Конкретни мотиви към предложението за освобождаването на Желязков са нарушение при процедурата по предсрочно прекратяване мандата на управителя на Националната здравноосигурителна каса - Станимир Михайлов; системна злоупотреба с правото по чл. 48, ал. 5 от ПОДНС; нарушения при провеждане на парламентарния контрол по чл. 105 от ПОДНС.