Политика

Анализатор: Ваня Григорова ще получи висок резултат на изборите, ГЕРБ и ПП-ДБ ще водят умерена кампания

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

И ГЕРБ, и ПП-ДБ ще водят умерена предизборна кампания и ще оставят вратата отоворена, защото след изборите отново трябва да работят заедно. Такава прогноза направи анализаторът Диана Дамянова. По думите ѝ, Ваня Григорова ще бъде новата звезда в ляво и тя ще успее с лекота да прескочи 4-процентовата бариера за влизане в парламента. Причината е големият луфт от леви избиратели и накзателният вот вдясно.

 

Цялото интервю вижте във видеото.

Централната избирателна комисия продължава с приема на документи за регистрация на партии и коалиции за участие в изборите "2 в 1" на 9 юни. Регистрацията трябва да приключи в 17.00 часа на 24 април за партиите и коалициите, пет дни повече имат инициативните комитети.

Желаещите да премерят сили на изборите трябва да внесат минимум 2 500 подписа от лица над 18 години. Трябва да платят и такса от 2500 лв. 31 ще са районните избирателни комисии в страната, те вече приемат документи за регистрация на листите с кандидатите за народни представители. Крайният срок е 17.00 часа на 29 април. Листи могат да регистрират само партиите и коалициите, допуснати до участие в изборите на 9 юни от Централната избирателна комисия.За вота "две в едно" зад граница на този етап се планира секции да има в 60 държави. ЦИК обяви местата загласуване в дипломатическите и консулските ни мисии, както и тези извън тях, в които на предходни избори сагласували не по-малко от 100 избиратели. До този момент от парламентарните формации са се регистрирали от ДПС,ИТН и Възраждане.

Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се обърна към лидерите на "Продължаваме промяната-Демократична България" да се откажат от обвиненията към партията му и да се съгласят на "тежка реформа", включително за незабавни разговори по отношение на финансовата политика и за изпълнение на критериите за членството в еврозоната. Това стана на среща с партийния актив в столичния район "Възраждане", излъчвана на живо в профила му във "Фейсбук". Борисов заяви, че хората имат инстинкт  кога трябва да се направи промяна, и кога трябва да се приключи с промяната. 

А ДПС номинира Елена Йончева за евродепутат. На заседание в понеделник Областният съвет на ДПС в Благоевград е взел единодушно решение за водач на листата на ДПС Благоевград за предстоящите избори за Народно събрание да бъде издигнат Делян Пеевски.

Междувременно стана ясно, че Меглена Плугчиева е подала оставка като съветник на Димитър Главчев. Плугчиева изпълняваше ролята на външнополитически съветник на служебния министър-председател, който в понеделник стана и министър на външните работи.