Свят

Димитър Гърдев за военната помощ: САЩ отправиха послание, че Украйна ще продължи да получава подкрепа

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Зад това, че Конгресът на САЩ одобри помощта от близо $61 млрд. за Украйна стоят няколко важни момента. Първо, това е категорично послание, защото съществуваше една несигурност, имаше прекалено много дебати. С това решение обаче се изпраща категоричното послание, че Украйна ще продължава да бъде подкрепяна.  Това каза в студиото на Euronews PrimeTime  международният анализатор и бивш председател на Комисията по външна политика на НС Димитър Гърдев.

Помощта се забави толкова, защото този въпрос влезе във вътрешнополитическия дебат на САЩ. Той беше използван активно и от двамата претенденти, които вече са в предизборна надпревара. Това, което ми направи впечатление беше, че позицията на Доналд Тръпм беше, че тази помощ трябва да бъде обвързана с финансиране на изграждане на защитни съоръжения по мексиканската граница.

„Този въпрос създаде невероятни проблеми, но самите републиканци отделиха тази тема от пакета за помощта за Украйна. По този начин те изоставиха позицията на своя кандидат Доналд Тръмп. Това наистина е показателно, особено в крайната фаза на надпреварата за това, че в Републиканската партия има и друго виждане от идеите на Тръмп“, коментира още Димитър Гърдев.

Според него изключително показателно е и това, че външната политика и тази за сигурност и отбрана е константна, независимо от това кой ще влезе в Белия дом.

Целия разговор вижте във видеото.