Euronews Уикенд

СЗО предвижда още починали от маймунска шарка в Европа

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Европейският офис на Световната здравна организация очаква още смъртни случаи, свързани с маймунската шарка. Днес Испания съобщи за две жертви на вируса. Сред близо 4 000 пациенти, 120 са хоспитализирани и двама са починали, се казва в съобщение на испанското здравно министерство. Бразилия също регистрира първи починал от вируса. Испанските власти не посочиха конкретната причина за смъртта на жертвите в очакване на резултатите от аутопсията, но бразилските власти подчертаха, че починалият мъж е страдал от други болести. 

 

Става въпрос за пациент с други съпътстващи заболявания и анамнеза за лечение с химиотерапия, като е имало индикации, че причината за смъртта е свързана с вируса. За тази цел проучваме разпространението на тези съпътстващи заболявания.

Даниел Перейра, изпълнителен секретар от Министерството на здравеопазването

Въпреки това от СЗО подчертават, че повечето случаи преминават леко и без усложнения. Основна цел сега е да се прекъсне веригата на предаване на вируса и да се унищожат огнищата. Знаем, че макар и самоограничаваща се в повечето случаи, маймунската шарка може да причини тежки усложнения, отбелязват от СЗО. С оглед на разпространението на маймунската едра шарка Световната здравна организация препоръчва целенасочено ваксиниране на групи с висок риск от заразяване и излагане на въздействието ѝ - например здравни работници и хора, които често сменят сексуалните си партньори. Тя не отправя препоръка за масово ваксиниране. 

 

Това е епидемия, която може да бъде спряна, ако държавите, общностите и отделните хора се информират, приемат рисковете сериозно и предприемат необходимите мерки за спиране на предаването и защита на уязвимите групи. Те са и тези, които трябва да предприемат мерки за спиране на предаването и за защита на рисковите групи.

Тедрос Гебрейесус, генерален директор на СЗО

СЗО подчертава, че всеки може да се зарази чрез близък контакт, като прегръдка, целувка или заразени кърпи и спално бельо. В момента за ваксинация срещу маймунска едра шарка се използва ваксина срещу дребна шарка, която вече е лицензирана в Канада, САЩ и Европейския съюз. Освен това се проучват още две ваксини, но все още се очакват данни за ефикасността и броя на дозите, необходими за защита. 

От май насам властите са регистрирали повече от 18 000 случая на маймунска едра шарка в 78 държави, предимно в Европа - където вирусът не е бил наблюдаван досега. Миналата седмица СЗО обяви епидемията от маймунска шарка за глобална спешна здравна ситуация.