Свят

Тежки наводнения отнеха живота на поне 16 души в САЩ

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Тежка ситуация в САЩ заради рекордни наводнения в американския щат Кентъки. 

Най-малко 16 души са загинали до момента в резултат на наводненията, причинени от проливни дъждове, които пометоха домове и принудиха някои жители да се спасяват по покривите, съобщи губернаторът на американския щат. Това е опустошително бедствие заяви губернаторът Анди Бешир, който обяви извънредно положение. Той съобщи, че очаква жертвите да се увеличат повече от два пъти, допълвайки, че сред тях ще има и деца. Къщите на някои хора са били напълно пометени посред нощ, докато са спели. Той заяви още, че стотици хора са били спасени с лодки, а по въздух с помощта на хеликоптери на Националната гвардия са били спасени около 50 души. 

 

Колата ми попадна в наводнената улица, затъна и не знаех какво да правя. Просто изпаднах в паника. След около минута-две, водата започна да залива колата ми. Знаех, че ще ми се наложи да плувам, и си помислих колко хубаво е, че мога да плувам. Телефонът ми спря, нямаше как да се обадя.

Патриша Коломбо, жителка на Джаксън

Мощните наводнения погълнаха градове, разположени в близост до водоизточници в долините и котловините на планинската верига Апалачи, и нанесоха сериозни щети на жилища, предприятия и превозни средства. Спасителните операции са затруднени от кални свлачища. Екипите извършиха близо 50 полета и стотици операции по вода, но все още има много хора, които се нуждаят от помощ. Тъй като много пътища са наводнени, спасителните екипи все още не могат да стигнат до много хора. Течението е толкова силно, че не е безопасно за някои от тези водни спасителни операции. 

В Източен Кентъки и преди е имало внезапни наводнения, но никога не сме виждали нещо подобно, разказват местните. В някои райони на Апалачите в щата са отчетени повече от 20 см валежи за 24 часа. Нивото на водата в Северното разклонение на река Кентъки при Уайтсбърг се покачи до зашеметяващите 6 метра в рамките на няколко часа, което е доста над предишния рекорд от 4,5 м. Калните води заляха покривите на ниско разположените къщи. 

Наводнението в източната част на Кентъки е последното от поредицата екстремни метеорологични явления, които според учените са недвусмислен признак за изменението на климата. Националната метеорологична служба предупреди, че се очакват още проливни дъждове. 

Президентът Джо Байдън издаде декларация за бедствено положение за Кентъки, което позволява федералната помощ да допълни усилията за възстановяване на местните власти. Материалните щети са толкова големи, че се е наложило стартирането и на интернет кампания за набирането на средства за пострадалите.