Европа

Евакуираха 500 души заради пожар между Германия и Чехия

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Не стихват горските пожари в Европа. Пожар на границата между Германия и Чехия заплашва да унищожи гора в националния парк Саксонска Швейцария. 500 души са били евакуирани от четири населени места в района.
Огънят се е възпламенил миналия уикенд. Пожарът беше под контрол, но започна да се разпространява отново рано сутринта в четвъртък.
Стотици пожарникари от двете страни на границата се борят с пламъците. Към тях се присъединиха и два противопожарни самолета от Италия. Те могат да изпомпват вода по време на полет. Ще я взимат от езерото Милада. Достъпът до водоема е забранен до второ нареждане. 

 

Тук сме, за да помогнем с горския пожар в северната част на страната. Дошли сме с два самолета. Те могат реално да загребват водата, след което я пускат над огъня.  Марио Феранте, пилот

Марио Феранте, пилот

В Ардеш, югоизточна Франция пожарникарите все още се борят с пламъците. Пожари, причинени от палежи, опустошиха близо 1200 хектара гори. Кметът на Люса, град, чиито околности бяха тежко засегнати, казва, че не са виждали такъв огромен пожар от години. Огънят вече е овладян, но пожарникарите остават на място.

 

Борим се с пожар, който е унищожил 1200 хектара. Успяхме да го овладеем тази сутрин. Сега се опитваме да се справим с тактически огън с тлеещия огън.  

Жан-Филип Ладе, командир

Словенските пожарникари в района на Крас бяха призовани да помогнат на колегите си в Италия, където пламъците все още не са овладени. Има опасност огънят отново да премине границата и да засегне и Словения.