Свят

Продължава борбата с големите пожари в Европа и САЩ

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Заради горещото време в Eвропа и отвъд океана продължава борбата с тежките пожари.

За пети пореден ден, огнеборците в Гърция продължават битката с голям пожар в гората Дадия, близо до границата с Турция, в която се срещат редица редки видове птици.

53 горски огнища са избухнали през последните 24 часа на територията на Гърция, а горещата вълна е увеличила опасността от нови такива. Евакуирани са стотици хора.

Мащабните пожари на остров Лесбос и в националния парк Дадия в Североизточна Гърция продължи да бушува безконтролно и в неделя. На Лесбос жителите на село Вриса в южната част на острова бяха призовани да напуснат селото. Къщи и автомобили стават жертва на пламъците. Тъй като пожарът в националния парк Дадия гори от няколко дни, ресорния министър посети района.

След това ще посетим югозападния фронт на пожара, за да се запознаем с извършената там работа и да проучим начините за създаване на противопожарни просеки.

Христос Стилианидис, министър по въпросите на кризата с климата и гражданската защита

Почти 600 души са евакуирани от домовете си в резултат на горските пожари, които започнаха в четвъртък в Тенерифе, Испания. Потушаването на този пожар е затруднено заради трудния терен и регистрираните високи температури. Пожарът вече е засегнал 2 500 хектара и има периметър от 26 километра.

Горски пожар е избухнал и в чешкия национален парк "Бохемска Швейцария". Пожарът се разпространява на площ от около седем хектара недалеч от популярната сред туристите порта Prebisch, популярна туристическа дестинация. Причината за горския пожар все още не е известна, но според директора на националния парк той най-вероятно е причинен от човешка небрежност.

 

Големият пожар близо до националния парк Йосемити в американския щат Калифорния, който избухна в петък, продължава да бушува извън контрол. Стихията е една от най-големите в щата за годината и принуди хиляди жители на отдалечени планински населени места да се евакуират.

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм обяви извънредно положение в окръг Марипоса. Около 6 000 жители на зоната получиха заповеди да се евакуират, защото пожарите се разпространяват много бързо. Пламъците са унищожили най-малко 10 жилищни и индустриални сгради.

Около 2000 пожарникари се борят с пожара, наречен "Оук файър". В борбата с огъня участват самолети и булдозери, като гасенето е затруднено от стръмния терен, високите температури и ниската влажност. Пламъците вече са погълнали над 60 квадратни километра гора. Причините за пожара се разследват.

Калифорния преживява все по-големи и опустошителни пожари напоследък заради значително по-горещото и сухо време през последните 30 години.