Европа

Продължава борбата с големия пожар в Чехия

От Euronews България Euronews България

Стотици пожарникари от няколко държави обединиха сили за борба с големия пожар в националния парк "Бохемска Швейцария" в Северна Чехия, който премина и на територията на Германия.

Около 30 хектара от парка са засегнати от пламъците, евакуирани са 80 души от граничния град Хренско, както и десетки германски деца от летен лагер от чешката страна на границата.

Районът на бедствието беше посетен от чешкия премиер Петър Фиала.

Този пожар е необичаен по своя размах. Освен това теренът е сложен и труднодостъпен. За използване на летателна техника, ние се обърнахме към европейските страни, за да ни помогнат с хеликоптери и самолети. Това е истинската европейска солидарност в действие.

Петър Фиала, премиер на Чехия

Германският министър на външните работи Аналена Бербок, която е в Прага, заяви, че през нощта пожарът се е разпространил в Германия и че в Централна Европа трябва да бъде създадена мрежа от противопожарни самолети и хеликоптери за потушаване на пожари.

Умоляваме жителите, туристите и посетителите да избягват района на Саксонска Швейцария, за да не възпрепятстват работата на спасителните служби", заявиха местните власти.

Усилията за потушаване са възпрепятствани от трудния терен в тази хълмиста местност и проблемите, свързани със снабдяването с вода.

От няколко дни Германия е ударена от интензивна гореща вълна, като в голяма част от страната температурите достигнаха над 40 градуса. Заради изключително горещото време горските пожари в източните провинции Бранденбург и Саксония отново се разгоряха. В южната част на Бранденбург повече от 150 пожарникари се борят с огъня на площ от около 800 хектара. Над 600 местни жители са евакуирани заради огнената стихия.