Свят

Апостол Дянков: Извън всякакво съмнение, емисиите на парникови газове предизвикват затоплянето

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

“Тази година излезе поредния доклад от серията на Междуправителствения панел за климатичните промени. Вече е извън всякакво съмнение, че човешките дейности, и по-специално изгарянето на изкопаемите горива и техните емисии на парникови газове, предизвикват тенденцията на затопляне, която за съжаление през последните 10 години се задълбочава.” Това каза в студиото на Euronews PrimeTime Апостол Дянков, експерт “Енергии и климат” в Световния фонд за защита на дивата природа, по повод огнените стихии, разразили се напоследък в Европа. 

Това, което наблюдаваме, е не просто едно равномерно затопляне на повърхността на планетата, което би се случило, да кажем, с 1-1.2 градуса, а едно неравномерно затопляне, като Европа и по-високите ширини страдат доста, като и Средиземноморието, посочва Дянков. Тези процеси водят до екстремумите. И за съжаление вече водят до едни процеси, които доскоро се смяташе, че ще се случат по-далеч в бъдещето, но те вече се случват, предупреждава експертът. 

 

Например, формирането на тези екстремно горещи и екстремно продължителни вълни, т. нар. топлинен купол, който се формира за пръв път в Канада миналата година, когато имаше сериозни пожари, и сега в по-малка степен наблюдаваме такъв топлинен купол над Западна Европа и над западното Средиземноморие. За съжаление тези процеси продължават да стават все по-сериозни.

Апостол Дянков, експерт “Енергии и климат” в Световния фонд за защита на дивата природа

Дянков твърди, че според доклада на Междуправителствения панел, тези процеси са обратими, при условие, че наистина наложим сериозни мерки за съкращаване на емисиите и тяхното елиминиране до средата на века. И тогава бихме могли да очакваме, че в рамките на 2-3 десетилетия температурите ще се стабилизират. За съжаление няма да се върнат там, където бяха преди 30-40 години. Но може да не се стигне до неконтролиран процес на затопляне, което е възможно при едни по-високи емисионни сценарии, прогнозира Дянков.  

“Самият климат на Европа и самата растителност, която гори в рамките на горските пожари, е засегната, защото тези процеси продължават отвъд възможността за адаптация на екосистемите. Паралелно с пожарите наблюдаваме и едно невероятно засушаване. Екосистемите ни не са адаптирани към толкова бързо, рязко и сериозно нарастване на температурите”, пояснява експертът.  

Цялото интервю вижте във видеото.