Политика

Нинова и Желязков спорят дали председателят на НС налага цензура на депутатите

От Euronews България Euronews България

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска оставката на председателя на парламента Росен Желязков заради издадена от него заповед, която ограничава изявите на депутатите и парламентарните групи пред медиите.

Според Нинова от ръководството на НС е било наредено брифинги, кръгли маси с журналисти и външни лица да се случват само с мотивирани искания на председателя на партията.

"Не знам дали сте видели тази заповед, но в нея Росен Желязков нарежда срещи, дискусии и други мероприятия с външни лица да се провеждат само по мотивирано предложение на председателя на парламента или председател на комисия. Значи, за да се срещнем с лица и хора от страната, трябва да искаме разрешение от председателя на НС", твърди тя, цитирана от БНР. 

Снощи БСП са поискали разрешение за среща. "Тази среща ще я проведем и ако не ни допуснат в залата, ще ви поканим отпред на тротоара", посочи Нинова пред репортери в НС.

"Такова чудо не се е случвало в парламентарната история на България", допълни тя. 

Росен Желязков опроверга твърденията на лидера на БСП Корнелия Нинова, че ограничава медийните изяви на депутатите с участието на външни лица.

Той уточни, че промяната се отнася само за времето на предизборната кампания. "Единствената разлика е, че се ограничава възможността на отделен народен представител да прави срещи и да използва сградата на Народното събрание за event place (б.а. място за събития) да си провеждат срещите, но парламентарни групи и комисии ще имат възможност да използват сградата", поясни той.

"Корнелия Нинова може всичко, но разликата е, че не може да направи бележита годишнина на БСП в сградата на парламента", посочи още Желязков.