Политика

Нинова при президента: Агонията, в която вкараха България, може да се прекрати само с предсрочни избори (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Ясни и категорични сме, този парламент с това мнозинство е изчерпан, нещата биха могли да се променят за добро за България само през предсрочни парламентарни избори. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след консултациите при президента Румен Радев.

По думите на Нинова президентът не ги е попитал дали биха приели третия мандат, ако с първите два не се състави правителство. По думите ѝ обаче е ясно, че смисъл от това не би имало, по-добре е да се отиде на избори.

„Мисля, че отиваме на предсрочни избори, защото не могат да се разберат как да си поделят държавата. Наблюдавахме консултациите вчера, разбрахме, че ГЕРБ искат още време, не видяхме увереност в ПП-ДБ да са се разбрали по някои от въпросите, така че смятаме, анализирайки тези индиректни сигнали, че няма да се стигне до разбирателство“, обясни още Нинова.

 

Ninova Radev BGNES Снимка: BGNES

Вие ясно позиционирахте своята роля в 49-ото Народно събрание като опозиция на тази власт. В същото време обаче това народно събрание има трудната задача да излъчи ново правителство в цялата тази сложна обстановка, наситена с проблеми и политически противоречия. Това каза президентът Румен Радев преди провеждането на консултации с БСП.

В тази обстановка много често, а особено напоследък с всички тези преговори, реалният дневен ред на обществото остава на заден план, каза още Радев.

Той запита представителите на БСП как преценяват остатъчния политически ресурс на това 49-то Народно събрание да сформира устойчиво правителство, което да решава наболелите проблеми. Президентът запита и ако се стигне до трети мандат, дали левицата е готова да предложи формула за неговата реализация.

Нашата позиция е ясна и категорична още от първия ден на съставяне на това правителство, времето доказва тази позиция. А тя е, че това правителство и това мнозинство са вредни за България, отговори му лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Агонията, в която вкараха България може да се прекрати само с предсрочни избори. Това правителство беше създадено порочно, като предаде надеждите и очакванията на стотици хиляди хора за промяна на досегашния модел на управление. Това правителство и мнозинство, вместо да се борят с мафията и задкулисието, изпраха мафията и задкулисието и ги узакониха.

По думите на Нинова корупцията вече се записва в законите, а самите приоритети на това правителство не са изпълнени.

„Шенген по въздух и вода е унизително за България и ни поставя като второстепенна държава в ЕС. Това ни отдалечава от нашата европейска същност. Еврозона от 2025 г. Също се отдалечава като възможност по признание на самите управляващи. Планът за възстановяване и устойчивост не е ревизиран и крие рискове за енергийната стабилност на страната. Инфлацията не е намалена – за миналата година 9,5%. това са техни приоритети, които не са изпълнени“, посочи още Нинова.

Според нея управляващите са посветили девет месеца единствено на разпределяне на постове и властови позиции. Основните проблеми пред страната обаче остават – това са демографска катастрофа, скъпо здравеопазване, ниско качество на образование, работещите бедни и цените, обясни още Нинова.

„Ако това продължи още девет месеца, това означава още по-голяма несигурност и нестабилност, защото единствената им цел е да разпределят регулаторите, да овладеят съдебната система, ВСС, главния прокурор, инспектората към ВСС, но това гарантира на България нестабилност“, категорична беше Корнелия Нинова.