Политика

Политолози: През последните дни виждаме тон на политическо спокойствие между преговарящите

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

От консултациите, а и от преговорите за правителство ми се струва, че сме една идея по-близо до осъществяване на ротация и продължаване на управлението на това мнозинство. Политическият скандал стихна и вече сме в институционален тон. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ политологът Цветанка Андреева.

По думите ѝ политиците говорят вече доста по-умерено, а през вчерашния ден на консултации сме станали свидетели на конструктивен диалог между президента Румен Радев и управляващите.

Бяха дадени, разбира се, знаци от президента, на масата беше неговият силен политическо-управленски екип. Според мен все пак затишието на острото политическо говорене е добър знак.

Цветанка Андреева, политолог

Политилогът проф. Росен Стоянов каза, че е съгласен, че през последните дни наистина се налага тонът на политическото спокойствие, макар че в обръщението си към ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, президентът си е позволил леко язвителни бележки по отношение на това кой кого подкрепя.

„Имате ли време“ се превърна в лайтмотив на първия ден за консултации. Беше малко бащински, загрижено, дипломатично, но това е политическия изказ е маркер. Това е начинът, по който да се каже: „Институциите имат своите правомощия, макар и ограничена, президентската институция има правото да борави с тайминга в момента.“

проф. Росен Стоянов, политилог

По думите на проф. Стоянов, ако президентът реши, може още в утрешния ден да връчи мандат и по този начин да сгъсти седемте дни, така че да не даде възможност за допълнителни дни на преговарящите.

Още вижте във видеото.