Европа

Икономиката на Италия: Правителството на Мелони търси облекчаване на фискалните правила

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Отношенията между Рим и Брюксел никога не са били толкова решаващи за бъдещето на италианската икономика. Европейските избори са много важни, тъй като апенинската държава се готви да преговаря с блока за корекции в своя бюджет. Според националната статистическа служба, Италия е една от най-добре представящите се европейски икономики в последните 4 години.

Но въпреки положителната тенденция, икономическият застой все още е налице.

Ако разгледаме средносрочната до дългосрочната перспектива и погледнем към 90-те години на миналия век и вземем под внимание оборота на компаниите, растежа на БВП и нивата на производство на страната, разбираме, че индексът на растеж на Италия е под средните стойности за Европа.

Валентина Меличиани – директор на институт за европейски анализи и политики „Луис“

Но някои компании се възстановяват добре след пандемията, демонстрирайки способност да реагират на шока. Но дори тази тенденция като че ли избледнява.

Правителството на Мелони прогнозира около 1% растеж за 2024 г. Прогноза, по-оптимистична от тази на Европейския съюз. Както пандемията, така и последните геополитически събития повлияха на промишленото производство. Компаниите, работещи в различни сектори, включително енергетиката, са изправени пред редица предизвикателства.

Първо, преживяхме пандемията, която доведе до 20% спад на оборота ни. Успяхме да се възстановим от нея доста добре. След това бяхме засегнати от войната между Русия и Украйна, която значително промени регулациите в сектора и продажбите на петролни продукти. Това събитие ускори промените в енергетиката и ни подготви да се изправим пред предизвикателствата на глобалните пазари.

Джулио Наталициа – изп. директор на Natalizia Petroli

Бизнес лидери ще се срещнат с кандидати на париите преди изборите, за да обсъдят документ, публикуван от водещата италианска индустриална асоциация Confindustria за това как да се подобри конкурентоспособността в Европа.

Правителството на Мелони разчита на потребителското харчене и стимулите от Фонда за възстановяване на ЕС за стимулиране на растежа. Обеща по-предпазлив подход към държавните разходи, за да не наруши фискалните правила на блока. Но намаляването на бюджетния дефицит под 3% от БВП вероятно ще се отложи за 2026 г.