Култура

Властите в Италия ще съборят две популярни сгради в Неапол

От Euronews България Euronews България

Наричат го Бронкс, но той не се намира в Ню Йорк. а в покрайнините на Неапол. Това е квартал на работническата класа, където в края на 80-те години на миналия век са били построени бързо и некачествено две големи обществени жилищни сгради. След 40 години чакане и 7 години борба за построяването на достойни жилища, днес жителите на квартала най-накрая могат да празнуват. Разрушените сгради ще бъдат заменени с нови, по-малки и със зелени площи, градини и спортни площадки.

 

Започнахме да поставяме реален, конкретен проблем пред институциите. Доказахме, че в Сан Джовани а Тедучо има 360 семейства, които имат право да имат достоен дом.

Розария Кордоне - Комитет за борба на жителите

Събарянето обаче ще доведе и до възможна загуба на стенописите на известния уличен художник Йорит. Благодарение на неговото творчество, кварталът бе дом на най-големия стенопис на Марадона в света.

 

Изненадан съм от невероятната привързаност, която хората ми показаха и проявиха преди всичко не към мен, а към творбата, особено към Диего. Затрупаха ме със съобщения и обаждания. Не мога да се разходя, без някой да ми каже да направя нещо, за да спася Диего.

Йорит - уличен художник

Ще гарантираме, че разрушаването на тази стена ще се извърши контролирано, за да може да се възстановят всички части, които могат да бъдат композирани отново на място, близко до този квартал.

Лаура Лието - съветник по градоустройство - град Неапол

Запазването на красотата е поне толкова важно, колкото и наличието на прилична къща за живеене, а замяната на грозотата с красота е в интерес на всички.

 

Силно вярвам в стойността на изкуството, културата и социалното обединение: то ни прави истински хора. Така че сега трябва да се борим, за да кажем, че след домовете, работата и храната, ние сме човешки същества и също се нуждаем от изкуство и култура.

Йорит - уличен художник

Лука Паламара, Euronews: Тези две сгради зад мен, символ на деградацията на квартала Сан Джовани а Тедучо ще бъдат разрушени, за да направят място на хубави сгради, съобразени с достойнството на хората, които сега живеят там и които от години се борят да придадат красота на своя квартал.