Европа

В много държави европейските избори ще бъдат "засенчени" от национални

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Коя ли ще е първата мисъл на избирателите, когато гласуват на европейския вот? Дали ще гласуват на национално или на европейско ниво? Във Франция Жордан Бардела, председател на крайнодясната партия "Национален сбор", определи европейските избори като "междинни" и призова да се накаже това, което той нарича "Европа на Макрон".

 

Във Франция това са единствените важни избори преди следващите президентски избори през 2027 г. Това е вот за национална листа, така че изкушението да се национализира вотът е силно.

Ерик Моурис - политически анализатор, Център за европейска политика

През 1980 г. група изследователи описват европейските избори като "национални избори от втори порядък", тъй като те се организират на национално ниво, съгласно национални правила и противопоставят национални кандидати по национални въпроси. Всъщност начинът на гласуване, денят на гласуване и законоустановената възраст упражняване на вот или кандидатиране, се различават в отделните държави-членки.

Избирателите ще гласуват по национални, икономически и социални причини. В момента това са въпросите, свързани с нарастващите разходи за енергия и инфлацията, а не европейските теми, независимо дали става въпрос за европейските институции, европейските политики или дори войната в Украйна.

Паскал Перино - заслужил професор в Sciences Po Paris

Въпреки това европеизацията на опасенията съществува и изглежда е най-силна сред работниците с бели якички, висшистите и най-богатите. Освен това неотдавнашните кризи подчертаха мерките, предприети от Европейския съюз. Все още обаче не е ясно дали това ще допринесе за "европеизирането" на изборите.

Това, от което се нуждаят европейските институции, е да покажат, че тези европейски действия не само съществуват, но и са ефективни. А това е много по-трудно, когато става въпрос за общественото мнение.

Ерик Моурис - политически анализатор, Център за европейска политика

Тази година на изборите за Европейски парламент европейските въпроси може би ще бъдат засенчени от националните проблеми. Във Финландия, Словакия, Литва и Румъния се проведоха или ще се проведат президентски избори, а в Португалия, Австрия, Белгия, Хърватия и България - парламентарни. Европейските въпроси се повдигат и на националните избори, но понякога те са толкова преплетени с националните, че е трудно да бъдат разделени.