Политика

Боряна Димитрова, социолог: Националните кампании „захлупват“ европейските

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Каква предизборна кампания ни очаква и кои ще са факторите, които ще окажат резултат върху вота „2 в 1“? По темата говори социологът Боряна Димитрова от агенция “Алфа Рисърч”.

 

Ето какво сподели тя:

Имаме безпрецедентна кампания – за първи път има съчетание на национални с европейски избори.

Самата Европейска комисия не препоръчва да има едновременно национални и европейски избори. Защото това пречи да бъдат откроени европейските теми, да се види интересът на обществото към европейската проблематика и включително да се повиши информираността.

Не е тайна, че като правило националните кампании „захлупват“ европейските – било с много остро противопоставяне, компроматни войни, удари „под кръста“ или с тясно национална проблематика.

По всяка вероятност, националната тематика ще доминира над европейската. Което ще е жалко, защото българите има какво да научат и вече проявяват по-голям интерес към европейските теми.

Ще видим как европейската тематика ще се опитва да се промъкне „през иглени уши“ към националната. Една партия – която и да е тя – ще има един екип за националните избори и друг, който ще участва в евролистата.

Цялото интервю вижте във видеото.