Политика

Разцепление преди вота: „Зелено движение“ ще се яви без ПП-ДБ

От Euronews България Euronews България
Zeleno Dvijenie Facebook Снимка: Фейсбук.

Разцепление в ПП-ДБ. Една от партиите в коалицията - „Зелено движение“, се оттегля и ще се яви сама на вота. Това са решили на Национален съвет. Според зелените, настоящият формат не е достатъчно ефективен за защитата на демократичните принципи и отстояването на ключови за страната реформи.

В позиция, изпратена до медиите, те заявяват:

“Волята, идеите и усилията за реформите, от които болезнено се нуждае обществото и икономиката на България, загубиха темпо. Направените компромиси не доведоха до значително подобряване на качеството на живот на гражданите или реализиране на обещаните промени и предизвикаха отлив на доверие към настоящата коалиция.”

 

„Зелено движение“(преди „Зелените“) е зелена политическа партия, учредена на 18 май 2008 г. в София. Според своя устав партията се бори за „защитата на околната среда и запазването на природата като постоянна действаща доктрина и приоритет в настоящото и бъдещото устойчиво развитие на държавата и гражданското общество.“ Партияра е пълноправен член на Европейската зелена партия (ЕЗП) от 12 май 2013 г.

В момента „Зелено движение“ се оглавява от двама съпредседатели – Тома Белев и Даниела Божинова. Преди това водещите фигури на партията бяха Владислав Панев и Борислав Сандов. През 2021 г. те, както и целият Изпълнителен съвет на партията подадоха оставки заради „незадоволителните резултати“ на изборите тогава.