Европа

Белгия разследва руска мрежа за влияние в европейските институции

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Белгия разследва проруска мрежа за влияние, която е действала в сърцето на европейските институции в Брюксел. Премиерът Александер де Кро заяви, че Москва е платила на членове на ЕП да разпространяват нейната пропаганда в Европа. Той потвърди, че съдебните органи са започнали официално разследване.

 

На национално ниво съдебните власти са инициирали назателно разследване на тази намеса. Плащанията в брой не са извършени в Белгия, но намесата в нашата страна е факт.

Александер де Кро, премиер на Белгия

Белгия е седалището на институциите на ЕС, ние носим отговорност да защитаваме правото на всеки гражданин на свободни и безопасни избори.

Разследване, водено от Чехия, разкри руска пропагандна операция, изпълнявана чрез представящата се като новинарска медия компания "Гласът на Европа". Тя е интервюирала най-малко 16 членове на Европейския парламент.

Разследването доведе до арести и в Полша, а служители на чешкото разузнаване твърдят, че политици от 6 страни от ЕС може да се сдобият с обвинения.

Това се случва два месеца преди европейските избори, в които Русия може да опита да се намеси.

 

Заслужаваме вот, на който хората правят своя избор и ние ще зачетем резултата. Но европейските граждани ще направят своя избор, а не други страни, които ще се опитат да повлияят.

Александер де Кро, премиер на Белгия

Докато тече разследването в Белгия, Де Кро призова агенцията на ЕС за наказателно правосъдие "Евроюст" също да проучи въпроса.

Белгийският премиер ще повдигне тази тема и пред своите колеги на Европейския съвет в Брюксел следващата седмица.