Политика

Евродепутатът Андрей Новаков: Напълно възможно е тировете да минават през границата за минута

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Напълно възможно е обработването на камионите на сухопътните граници да бъде около минута, заяви в ефира на "Добро утро, Европа" евродепутатът Андрей Новаков от ГЕРБ/ЕНП. "Спокойно може да бъде създадена организация да има повече полицаи, повече ленти и по-бързо да се обработват документите на шофьорите на Дунав мост", допълни той.

"Всяка една държава може да направи така, че обработката на камион да е под 60 секунди. Не искаме да въведем някаква космическа наука, след като в момента тази обработка е около 3 минути за камион", каза Новаков.  

"Пактът за миграция беше крачка в правилната посока, защото Европа не може да продължи да приема бежанци до безкрай", допълни Новаков относно проблемите, свързани с бежанския поток. Преди два дни Европейският парламент окончателно новите правила за приемане на мигранти. Предвижда се хората, които нямат право да остават в ЕС, да бъдат по-бързо връщани в страните, от които идват. Освен това се въвежда и задължителна солидарност между държавите в разпределянето на бежанците.