Европа

Хиляди камиони са блокирани на румънско-украинската граница: Какви са исканията на протестиращите?

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Фермери и шофьори на камиони продължават да протестират в Румъния. В понеделник вечерта беше блокиран достъпът до пристанищата Констанца и Брашов. Десетки камиони отново прекъснаха движението по пътищата. По-рано през деня правителството и сдруженията на земеделските производители се срещнаха за преговори. Часове по-късно румънският министър на земеделието заяви, че повечето от исканията са изпълнени... твърдение, което бе отречено от протестиращите, които продължиха да изразяват недоволството си.

Този наш протест не се отнася само за селското стопанство и транспорта. Имаме предложения, с които искаме защита на нашите предприятия, защита на гражданското общество, защита на нас, румънците.

Данут Андрус, лидер на протестите на фермерите

Протестиращите преустановиха и преминаването през граничните пунктове с Украйна. Нито един камион от Украйна не влиза в страната, а само 10 напускат Румъния на всеки час. Съобщава се, че има 1 600 камиона, чакащи да преминат границата с Украйна, докато опашката от тирове е с дължина повече от 15 километра.

Стотици камиони със зърнено преминават през митницата в Сирет всеки ден. Зърното от Украйна задушава румънското селско стопанство, заради много ниските си цени и нелоялна конкуренция. Тези цени ще ни доведат до фалит!

Влад Петричац - земеделски производител от окръг Сучава

Фермерите настояват за по-бързо изплащане на субсидиите, компенсация за загубите, причинени от вноса от съседна Украйна, и повече държавна помощ за разходите за гориво, наред с други искания. Шофьорите на камиони настояват за по-ниски данъчни и застрахователни ставки и се оплакват от дългото чакане по границите. Предвижда се преговорите да продължат и през другата седмица.