Европа

Полските шофьори искат равностойна конкуренция с украинските им колеги

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Новото правителство на Полша постигна споразумение с шофьорите на камиони, които от месеци блокират украинските си колеги на границата. Те са недоволни от неравностойното им третиране. Стачкуващите прекратяват протеста си, за да дадат възможност за нови преговори.

Споразумение беше постигнато и, честно казано, надяваме се, че това е началото на щастливо разрешаване на тази сложна ситуация.

Павел Слиж – член на партия „Полша 2050“, част от коалиция „Трети път“

Първите украинци успяха да минат границата без големи пречки. Те бързат да се приберат вкъщи от дългите си пътувания. Особено при зимни условия.

От вечерта чакаме, но върви гладко, колоната се движи. У дома ме чакат съпругата и децата. Полските колеги също са очаквани от техните съпруги и деца.

Серхий – шофьор на камион от Украйна

Въпреки че полските шофьори твърдят, че остават непоколебими в исканията си, те са готови да дадат шанс на новото правителство.

Дадохме срок на нашето правителство до 1 март, за да можем да седнем и да видим какво са успели да направят за нас. Малък успех е, че от украинска страна превозните средства, които влизат в Полша, вече са изключени от така наречената „електронна опашка“ и могат да се регистрират до 20:00 часа и първи да преминат в Украйна. 

Яцек Сокол – председател на стачния комитет на шофьорите

Спирането на стачката на три гранични пункта е временно, а преговорите продължават. Затова, за да разберат има ли резултат, шофьорите на камиони ще трябва да изчакат. 

Магдалена Ходовник – Euronews, Полша