Европа

Хиляди руски войници дезертират, но малцина успяват да получат убежище на Запад

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Йевгени е руски войник, който дезертира от армията. Подобно на хиляди други, той се бори за нов и по-добър живот.

Но този живот, не е онзи, за който се е надявал.

Асошиейтед прес разговаря с няколко офицери и един войник, които са дезертирали от руската армия. Срещу всички тях са заведени наказателни дела в Русия, грозят ги 10 или повече години затвор.

Сега те се страхуват от депортиране и преследване.

Няма вариант за руснаците, които не искат да се бият. дезертьорите не могат да се приберат на сигурно място. Икономически е много по-евтино да пуснеш в страната си човек здрав млад мъж, който може да работи, отколкото да снабдяваш Украйна с оръжие.

Йевгени, руски дезертьор

За западните държави, които се сблъскват с нарастващата руска диаспора, руските войници представляват особена грижа: Шпиони ли са те? Военни престъпници? Или герои?

След пълномащабната инвазия на Русия в Украйна, броят на молбите за убежище в Европа от руски граждани нараства, но малцина от тях получават закрила. Независимата руска медия Mediazona е документирала повече от 7300 дела в руските съдилища срещу дезертьорство. Случаите са се увеличили шест пъти през миналата година.

Германски официални лица заявиха, че руснаците, които бягат от военна служба, могат да търсят закрила в страната. А миналото лято френски съд постанови, че руснаците, които отказват да се бият, могат да поискат статут на бежанци. Това се оказва трудно за дезертьорите, повечето от които имат паспорти, позволяващи пътуване само в рамките на няколко бивши съветски държави.

Предпочитам да седя тук и да страдам, отколкото да отида там и да убия човешко същество, заради някаква война, за която 100% е виновна Русия. Не съжалявам за това.

„Врабец“

По-малко от 300 руснаци са получили статут на бежанци в САЩ през 2022 г. Служителите на митническите и граничните служби са се сблъскали с повече от 57 000 руснаци на границите на САЩ през 2023 година.

Във Франция молбите за убежище са се увеличили с повече от 50% между 2022 и 2023 г.. А миналата година в Германия са постъпили почти 8 хиляди молби за убежище от руски граждани. Данните не сочат колко от тях са били военни.