Политика

Анализатори: Наблюдаваме не борба с корупцията, а класическа предизборна битка

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Това, което наблюдаваме в последните дни в политическия живот не е борба с корупцията, а политическа битка, коментира в "Добро утро, Европа" медийният експерт доц. Георги Лозанов. А социологът Евелина Славкова прогнозира, че в следващите 2 месеца ще бъдем свидетели на продължаваща агресия между основните претенденти за властта. Тя обаче не вярва, че изборите могат да бъдат генерално купени.

 

Колкото повече хората се отвращават от политическата обстановка и от това, което наблюдават, толкова е по-малък шансът да отидат да гласуват. Парламентарните избори провокират малко повече интерес, отколкото европейските избори. Цялата политическа класа е губеща от настоящата ситуация. Партиите с по-твърди електорални ядра имат на какво разчитат, но не и на периферията. 

Евелина Славкова, социолог от "Тренд"

Нека хората да гласуват, не сме отчели драматични резултати по отношение на купуването на гласове, допълни Славкова.

Според Георги Лозанов вече започна същинската политическа предизборна битка. 

Залогът е как ще се управлява България и как ще живеем утре. Ако беше да се борят срещу корупцията, тази борба щеше да започне отдавна. Тече друга битка - главно за овладяване на вътрешното министерство. Десните влизат във властта за пети път и за пети път я губят. Градската десница, която имаше привилегията да осъществяват демократичните промени, е управлявала около 6 г.

Доц. Георги Лозанов

По мнението му "трябва да разберем изобщо какво искат да правят политиците, в България дясното е онова, което иска да прекъсне статуквото и което продължава да е свързано с Москва". 

Доц. Лозанов смята, че "третата сила е президентът, тъй като той говори като политически лидер". 

Целия разговор във видеото.