Политика

Денков обяви: Ще осигурим плавен преход към служебното правителство

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

“До края на това правителство остава близо седмица, но задачите не намаляват. Тази седмица Министерският съвет ще заседава два пъти, за да свършим максимален брой задачи и да осигурим плавен преход към служебното правителство.” Това заяви премиерът в оставка Николай Денков на извънредно заседание на кабинета.

“Ще разгледаме 20 точки - за отпускане на 32 млн. лв. от бюджета за 76 модернизирани вагони за пътнически превози за БДЖ. 78 млн. лв. допълнително за бюджетите на образованието, културата и общините. За повишаване на заплатите в администрацията, за дейностите на музеите и др. В сряда ще имаме решения за още средства”, обяви още Денков.

Правителството днес ще приеме реда за въвеждането в експлоатация за издаването на така наречената синя карта, разрешаваща работата на чужденците в България, което ще намали административната тежест. "Синя карта е инициатива на ЕС, която цели привличането на висококвалифицираните кадри. Това е пътят към решаване на недостига на кадри у нас", допълни премиерът в оставка.

 

Вижте още във видеото.

Днес се очаква номинираният за служебен премиер Димитър Главчев да подаде заявление за неплатен отпуск в Сметната палата. Президентът Румен Радев го назначи за служебен министър-председател и му даде срок до 6 април да представи служебен кабинет.

Промените в Конституцията не посочват срок, в който кандидатът за премиер трябва да предложи правителство, но за да можем да имаме избори „2 в 1“ е необходимо времето да се съкрати. Главчев даде заявка, че търси кадри от министерствата, които са експерти, равноотдалечени от всички политически сили и хора, които не са компрометирани. Той беше назначен на поста председател на Сметната палата на 28 юли 2023 г. с решение на 49-ото Народно събрание за 7-годишен мандат.