Свят

Изборите в САЩ: Експерти твърдят, че има шест щата, които могат да обърнат вота

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Съединените щати са съставени от 50 отделни щата и окръг Колумбия. Резултатите от президентските избори обаче могат да се определят като ключови в няколко от тях. 

Повечето щати гласуват с преобладаващо мнозинство за едната или другата страна, но колебаещите се са тези, в които вота може да се развие и в двете посоки.  

Експерти споделят, че избора на гражданите им може да определи кой ще бъде следващият президент. 

Журналистът от Асошиейтед прес Джонатан Купър споделя, че колебаещите се щати могат да бъдат същите като през предишните президентски избори през 2020 година. Те могат да бъдат разделени на две категории. Първата е северната част на Средния Запад - Мичиган, Уисконсин и Пенсилвания.

Това са щатите, които през 2016 г. избраха Доналд Тръмп, а през 2020 г. се прехвърлиха към Джо Байдън. И ако демократите спечелят и трите, това е достатъчно, за да бъде преизбран Байдън.

Джонатан Купър, Асошейтед Прес

След това са колебаещите се от слънчевия пояс - Джорджия, Аризона и Невада.

Тези щати преживяват демографски промени. Много хора се преместват да живеят там. А и в тях има повече цветнокожи избиратели. Вегас, Финикс и Атланта са мегаполисите в които се намират повечето гласоподаватели.

Джонатан Купър, Асошейтед Прес

Предполагаемите кандидати за президент Джо Байдън и 45-ия президент Доналд Тръмп ще трябва да представят своите аргументи пред избирателите в тези колебаещи се щати и вече са положили основите за това. Настоящият президент вече е посетил всички тях, докато Доналнд Тръмп е направил визити в Мичиган и Уисконсин.