Свят

Съдът в Ню Йорк отхвърли искането на Тръмп за отлагане на дело

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Съдия от нюйоркския апелативен съд отхвърли поредния опит на Доналд Тръмп да отложи наказателния процес за рушвет срещу мълчание. Решението на съдия Синтия Керн е второто, което отказва да отложи процеса, който трябва да започне следващата седмица.

Адвокатите на Тръмп целяха делото да бъде отложено, докато пълният състав на апелативния съд не изслуша аргументите относно отмяната или промяната на заповедта за забрана. Тя не разрешава на 45-ия президент да прави публични изявления за съдебни заседатели, свидетели и други лица, свързани със случая с парите за мълчание. Защитата твърди, че заповедта е противоконституционно ограничение на правото на свободно изразяване на кандидата на републиканците. 

 

Доналд Тръмп даде ясно да се разбере, че иска този процес да бъде отложен. Той прилага стратегия, която е използвал и при други свои наказателни дела. Всъщност той говори пред телевизионните камери извън предварителното изслушване през февруари и изрично каза: Искаме отлагане. Желанието му обаче беше отхвърлено.

Майк Сисак, Асошиейтед прес

Наказателното дело на Тръмп е свързано с твърдения, че той е фалшифицирал документацията на компанията си, за да скрие естеството на плащанията към адвоката Майкъл Коен, който му е помогнал да прикрие негативни истории по време на кампанията му през 2016 г. Дейностите на Коен включват плащането на 130 000 долара на актрисата във филми за възрастни Сторми Даниелс, за да потули твърденията ѝ за извънбрачна сексуална връзка с Тръмп години по-рано. Миналата година Тръмп се призна за невинен по 34 обвинения във фалшифициране на бизнес документи. Той отрича да е имал сексуална среща с Даниелс. Адвокатите му твърдят, че плащанията към Коен са били законни правни разходи.