Икономика

Руслан Стефанов: България остава една от най-засегнатите от рискови инвестиции от Русия държави

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Скринингът за инвестиции е механизъм, по който правителството може да оценява дали дадена инвестиция крие в себе си заплаха от прилагането на т.нар. Твърда сила или използването на икономически механизми като оръжие. Нещо, което Русия направи със своите енергийни проекти в Европа. Така в ефира на Euronews PrimeTime директорът на икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов обясни предприетите от ЕС мерки за икономическа сигурност.

За пример той даде Северен поток 2 за Германия.

Още през пролетта на 2022 г., след като видя намеренията на Русия спрямо Украйна, Германия направи така, че да вземе контрол над активите, притежавани от Газпром и направи така, че тези активи да не могат да бъдат в ущърб на немската икономика.

Предвид историческата свързаност на България с Русия и това, че сърцето на българската енергетика е технологично зависимо от руската страна, все пак има една тенденция нашата страна все повече с годините да излиза от тази близост. Така или иначе обаче оставаме сред най-засегнатите и уязвими страни от рискови инвестиции, посочи още Руслан Стефанов.

Целия разговор вижте във видеото.