Европа

Перспективите пред германската икономика се влошават

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Водещи германски икономически институти намалиха тазгодишните си прогнози за ръст на икономиката на страната, която според тях ще се увеличи само с 0,1 %. Миналогодишният доклад предполагаше, че ще има растеж от 1,3 %. Наскоро обаче германското правителство съобщи, че този процент ще бъде едва 0,2 пункта.

Икономиката на Германия изпитва затруднения. Възстановяването вероятно ще започне от пролетта. Инерцията обаче няма да бъде твърде голяма.

Щефан Куутс - Институт по Световна икономика, Кил

Прогнозата за следващата година остава без съществена промяна - очаква се брутният вътрешен продукт да нарасне само с процент и половина през 2025 г.. В същото време се съобщава, че производството се е понижило с 0,3% през изминалата година. Германската икономика се бори с високата инфлация и увеличаването на енергийните разходи след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. Въпреки че, този натиск отслабна, забавянето на световната търговия, високите лихвени проценти и други проблеми като недостига на квалифицирана работна ръка и прекомерната бюрокрация продължават да тежат на икономиката.

Очакваното от институтите повишение на икономическото производство не се случи. Вътрешната икономика получи малко повече от попътен вятър.

Щефан Куутс - Институт по Световна икономика, Кил

Петте института очакват ниво на безработицата от 5,8% през 2024 г., след което то да спадне до пет и половина процента през 2025 г. В докладът се отбелязва,че през настоящата година частното потребление ще се превърне в най-важната движеща сила за икономиката. А германският износ е намалял въпреки нарастващата световна икономическа активност. Към момента БВП на Германия е само малко по-голям, отколкото преди коронавирусната пандемия, тъй като от тогава насам производителността в страната е в застой.